Sustentabilidade e Segurança Alimentar Ambulante na cidade de Santos-SP

Authors

Keywords:

Segurança Alimentar Ambulante. Sustentabilidade. Condições Higiênico Sanitárias.

Abstract

Summary: Introduction: The trade in ready-to-eat food by street vendors can pose a high risk to the health of consumers, since the people involved in this activity, even knowing about the correct handling of food, do not assure the population of their safety. Objectives: To verify the sanitary hygienic conditions in food sales points by street vendors, of the Pastel and Soft Drink category with hand car use in the ponta da praia region, in the city of Santos. Prepare a Checklist on the hygienic conditions, handling and general sustainability of street walkers. Methodology: An analytical cross-sectional study whose objective was to obtain reliable data that at the end of the research allowed to elaborate reliable, robust conclusions, besides generating new hypotheses that can be investigated with new research. Results: The research revealed that 100% of street walkers have clean nails, protect the cart from insects, partthe cleaning material from food and manufacture ice with drinking water. 90% perform periodic health examination, pack the garbage properly, 83% use bactericidal cloth, 58% do not use adornments, 58% do not sanitize vegetables, 75% use drinking water for cleaning, 75% participate in the Food Handling Course, 67% do not have wooden objects, 58% do not recycle oil, 70% do not have objects in disuse. 30% use condiment saches, 100% do not elaborate Cleaning Schedule. Conclusion: It is suggested the adoption of measures that contribute to the execution of educational and awareness work together with street walkers.

References

ANVISA. Agência Nacional de Vigilância Sanitária. O novo coronavírus pode ser transmitido por alimentos? 2020. Disponível em:<http://portal.anvisa.gov.br/noticias/-/asset_publisher/FXrpx9qY7FbU/content/o-novo-coronavirus-pode-ser-transmitido-por-alimentos-/219201/pop_up?_101_INSTANCE_FXrpx9qY7FbU_viewMode=print&101_INSTANCE_FXrpx9qY7FbU_languageId=pt_BR>. Acesso em 04 ago. 2020.

BRASIL. Lei Complementar nº 527, de 06 de agosto de 2005. 2005. Dispõe sobre a Regulamentação Municipal e estabelece parâmetros para Aplicação de Regulamento Técnico de Boas Práticas para Serviços de Alimentação na cidade de Santos. Disponível em:<https://leismunicipais.com.br/a/sp/s/santos/lei-complementar/2005/53/527/lei-complementar-n-527-2005-altera-dispositivos-que-especifica-da-lei-complementar-n-408-de-31-de-agosto-de-2000-que-dispoe-sobre-habilitacao-referente-ao-conhecimento-de-normas-tecnicas-para-manipulacao-de-alimentos>. Acesso em 04 ago. 2020.

BRASIL, 2004. Resolução RDC nº. 216, de 15 de setembro de 2004. Dispõe sobre o Regulamento Técnico de Boas Práticas para Serviços de Alimentação. D.O.U. de 16/09/2004. Disponível em:<http://portal.anvisa.gov.br/documents/33916/388704/RESOLU%25C3%2587%25C3%2583O-RDC%2BN%2B216%2BDE%2B15%2BDE%2BSETEMBRO%2BDE%2B2004.pdf/23701496-925d-4d4d-99aa-9d479b316c4b>. Acesso em 04 ago. 2020.

BRASIL, 1999. Portaria CVS-06, de 10 de março de 1999. Dispõe sobre o Regulamento Técnico, que estabelece parâmetros e critérios para o controle higiênico-sanitário em estabelecimentos de alimentos. D.O.E. de 12/03/1999. Disponível em:<http://www.cvs.saude.sp.gov.br/up/PORTARIA%20CVS-5_090413.pdf>. Acesso em 04 ago. 2020.

BRASIL. DEFISCO. Departamento de Fiscalização de Mercado e Comércio Viário. Categorias de licenças comércio ambulante. 2007. 36 p.

BRITO, Daniele Santos; SOUZA, Wanessa Lima. A importância do uso de equipamentos de proteção individual e a segurança dos alimentos manipulados por ambulantes no município de João Pessoa/PB. Revista Nutrição Brasil, v. 18, n° 2, p. 1-9, setembro 2019. Disponível em:< https://portalatlanticaeditora.com.br/index.php/nutricaobrasil/article/view/2387/5609> Acesso em 04 ago. 2020.

CARDOSO, R.C.V. et al. Comida de Rua: um espaço para estudo na Universidade Federal da Bahia. Revista de Higiene Alimentar, v. 17, nº 111, p.12-17, agosto 2003.

CGPAN – Coordenação Geral da Política de Alimentação e Nutrição, 2000. Garantia da Segurança e da Qualidade dos Produtos e da Prestação de Serviços na área de alimentos. Disponível em http://www.portal.saude.gov.br> Acesso em: 04 set. 2020.

MARINS, Bianca Ramos. et al. Segurança alimentar no contexto da vigilância sanitária: reflexões e práticas. Fundação Oswaldo Cruz, Rio de Janeiro: EPSJV, 2014, 288 p. Disponível em:<http://www.epsjv.fiocruz.br/sites/default/files/seguranca_alimentar_vigilancia_0.pdf. Acesso em 04 ago. 2020.

SANTOS, Suzana Ferreira dos. et al. Comida de rua: avaliação das boas práticas nas barracas de lanche da praça de Boa Viagem- Recife (PE). In: Anais da VII mostra de pesquisa em ciência e tecnologia Devry Brasil. Anais... Belém, Caruaru, Fortaleza, João Pessoa, Manaus, Recife, Salvador, São Luís, São Paulo, Teresina: Devry Brasil, 2016. Disponível em: <https//www.even3.com.br/anais/viimostradevry/28581-comida-de-rua--avaliacao-das-boas-praticas-nas-barracas-de-lanche-da-praca-de-boa-viagem--recife-(pe)>. Acesso em 04 ago. 2020.

SOUSA, Hermanny Matos Silva. et al. Segurança dos alimentos no contexto da pandemia por SARS-COV-2. Revista Desafios, v.7, n. Supl. COVID-19, 2020: 1-9. Disponível em:<
https://sistemas.uft.edu.br/periodicos/index.php/desafios/article/download/8771/16716>. Acesso em 04 ago. 2020.

ZANGIROLAMI-RAIMUNDO, Juliana. et al. Tópicos de metodologia de pesquisa: Estudos de corte transversal. Journal of Human Growth and Development. 2018; 28 (3):356-360. Disponível em: http://pepsic.bvsalud.org/pdf/rbcdh/v28n3/pt_17.pdf. Acesso em 15 set. 2020.

Published

2020-12-18

How to Cite

ZORER, J., & Araújo, E. (2020). Sustentabilidade e Segurança Alimentar Ambulante na cidade de Santos-SP. Educação Sem Distância - Revista Eletrônica Da Faculdade Unyleya, 1(2). Retrieved from https://educacaosemdistancia.emnuvens.com.br/esd/article/view/59

Issue

Section

Artigos de Iniciação Científica e Extensão